Appelsinsjokoladekake med sveitsisk marengs(laktosefri)

med sveitsisk marengs

  • 350 gr mjukt smør
  • 250 gr sukker
  • 2 dl vatn
  • 3 dl creme frech
  • 60 gr kakao
  • 450 gr mjøl
  • 1 Ts bakepulver
  • 1 Ts natron
  • 5 egg
  • Raspa skal av 2 appelsiner

Kok opp vatn bland i kakao og creme frech

Visp smør og sukker kvitt bland i sammenpisket egg ha mel og creme fresh blandingen  i vekselvis med mjølet

Ha røra i liten langpanne  25×40

180 grader i ca 55 min

Dynk kaka med safta av 1 appelsin

Sveitsisk Marengs

  • 7 eggekviter
  • 250 gr melis
  • 1/4 ts flaksalt
  • 2 ts sitronsaft

Kok opp vatn i en panne. Ha alle ingrediensene til marengsen i ei bolle og sett bollen oppi pannen. Kakk eggekvitene éi og éi i ei bolle  først, slik at du kan forsikre deg om at det ikke blir med noe av eggeplommene. Sett steiketermometeret i bollen og visp lett til massen har blitt 70 grader. Da tar du bollen ut av panna og setter den rett over i miksmasteren. Visp på full styrke til massen har blitt helt avkjølt. Det tar 5-10 minutter. No skal marengsen være blank og fin og kjennes litt seig i konsistensen.

Fordel det over sjokoladebunnen.

 


Dryss over 3 ss oboypulver eller kakao til slutt

Laktosefri sjokoladekake

 

Laktosefri Sjokoladekake med lys krem

  • 235 gr mykt smør
  • 330 gr sukker
  • 1,5 dl vatn
  • 60 gr kakao
  • 2 dl rømme
  • 4 egg
  • 300 gr hvetemel
  • 1ts bakepulver
  • 1ts natron

Rør smør og sukker kvitt

Kok vatn og ha i kakao og rør inn rømmen

Bland kakaoblanding , egg og mel vekselvis

Fordel røra i to former på 26 cm

Stek på 180 grader i ca 50 min

• Avkjøl på rist før du monterer kaka

Krem

  • 250 smør
  • 200 gr melis
  • 2 Ts vaniljesukker

Rør smør og sukker kvitt ha i resten og rør til du har fin luftig krem

Ta bort 2/3 deler av kremen og bland inn

200 gr lys sjokolade som er smelta

4 eggeplommer

Dette skal være utenpå kaka

 

Den uten sjokolade skal være inni kaka

Mandeldrøm(laktose og glutenfri)

 

 

Mandeldrøm

  • 300 gr malte mandler
  • 300 gr melis
  • 3 egg

Lag eggedosis og bland i mandlene og steik på 185 gr i 35 min midt i ovnen

Krem

  • 150 smør
  • 150 gr melis
  • 2 plate lys sjokolade 200 gr smelta
  • 2 Ts vaniljesukker
  • 4 eggeplommer

Rør smør og melis  kvitt ha i resten og rør til du har fin luftig krem

Sitronkake(laktosefri)

 

Sitronkake er deilig å frisk kake. Denne var det mitt barnebarn som ønsket seg på bursdagen sin, og da fekk ho det.

 

BUNN:

  • 4 stk egg
  • 3 dl sukker
  • 2,5 ss sitronskall, finrevet
  • 180 GR blå Melange
  • 1 dl sitronsaft
  • 3 Ts vaniljesukker
  • 4 dl kveitemjøl
  • 2 Ts bakepulver
  1. visp lett sammen egg og sukker. du trenger ikkje lage eggedosis.
  2. smelt margarin, ha i sitronsaft og skall og avkjøl før du har det i eggeblandinga
  3. bland i det tørre, mjøl, vaniljesukker og bakepulver

Ha kakerøra i ei langpanne 20 ganger 25 cm. Stek i ca 25 min på 175 grader. Kaka skal være gjennomstekt men litt blaut.

KREM:

  • 1 pk laktosefri kremost, filadelfia.
  • 100 GR blå Melange.
  • 5 dl melis.
  • 3 Ts vaniljesukker
  • 1 dl sitronsaft

Osten og smøret skal være romtemperert.

Rør smør og melis kvitt, bland inn osten og resten av ingrediensen og ha på den kalde kaka.

pynt med det du ønsker.

Rekesalat

 

Rekesalat, denne laget alltid pappa til oss når det var høgtider. Eg lager den også til jul, påske eller når eg vil ha noko deilig på brødskiva mi.

REKESALAT:

Ca 300 gr reker ferske pillede

2/3 av en pakke amerikansk blanding kokt i buljong

1/2 purre

3 pk majones

6-7 egg i biter

1/2 sitron safta

2ts  dijonsennep

1/2 Ts pepper

kok grønsakene og avkjøl. Bland i resten og sett kjølig. Blir best når den får stå litt slik at smakene set seg.

Kabaret

Kabaret er alltid godt på koldtbordet. Veit ikkje om det er då vanlig i dag, men eg har vokst opp med dette og synest det er veldig godt. Denne kan du fylle med det du liker. Server med godt brød og en god dressing.

 

KABARET:

Kok ein pakke lys aspik og avkjøl

Ca 300 gr pillede reker eller i lake om du ikkje har ferske

1/2 pk amerikansk blanding

9 kokte egg

2 pk lobnobs/crabsticks

 

Pynt rundt kanten med egg og reker

Legg det andre lagvis og fyll på med aspik avkjøl natta over.

Server til godt brød og kvitløksdressing

Eg brukte ei kakeform med hull i midten

Lammegryte

Lammegryte

Dette er ei gryte som eg laget veldig mye for ca 20 år siden og hadde egentlig glemt den. I dag vil eg børste støvet av denne oppskrifta og prøve meg på den igjen. Den er aldeles nydelig

• 1200 gr lammekjøtt av lårskiver

• 2 ss smør

• Salt og pepper til å strø eit fint lag på kjøttet før steiking. Ca 1-2 ts av begge deler.

• Ein liten kvast timian eller 1 ts tørka

• 1-2 lauberblad

• 2 gul løk

• 1 kinesisk kvitløk raspa

• 2 BX mutti tomater

• 2 dl vann

• smak til med salt pepper og grønsaksfond

Skjær kjøttet i store biter og brun det ha på salt og pepper. Ha i laubærblad og timian. Dersom det er bein på kjøttet har du dette med for god smak på sausen ?

Skjær løken i litt store biter/båter og ha i sammen med kjøttet.

Ha i tomatene og vann . Kok under lokk i 1-2 timer.

Server med ris, poteter, potetstappe eller pasta. Det er og godt med brød til denne gryta.

Fiskesuppe med breiflabb og scampi(laktose og glutenfri)

Suppe med scampi og breiflabb

Eg berre elsker suppe i alle varianter og når sjømat er ein av mine favoritter er denne suppa ein innertier. Her er det masse gode smaker og deilig sjømat.

  • 1 1/2 L fiskekraft eller fiskebuljong
  • 2 dl Fløyte laktosefri
  • 3 dl heil Melk laktosefri
  • 2 snacks paprika gule
  • 4 finraspa gulrøtter
  • 1 bunt vårløk
  • 400 gr scampi
  • 470 gr Breiflabb
  • Apotekets fiskekrydder, smak til
  • Salt og pepper smak til
  • 1 gul løk
  • 1 kinesisk kvitløk

Kok løken sammen med fiskekraften 1 time

Tilsett fløte og melk og kok opp

Tilsett fisk og grønnsaker og kok til rekene skifter farge

Smak til med fiskekrydder og salt begynn ned 2 Ts av kvar og fyll på om det er for lite til slutt ha i ei halv sitron safta

Gulrotkake(laktosefri)

Gulrotkake

en deilig krydra kake er deilig det. i denne gulrotkaka får du eit hint av krydder og med litt syre frå sitrusfrukter. Nam nam

  • 5 dl hvetemel
  • 4 Ts bakepulver
  • 1 Ts natron
  • 1 1/2 dl brunt sukker
  • 2 Ts kanel
  • 1 Ts vaniljesukker
  • 1 Ts kardemomme
  • 1 Ts malt ingefær
  • 1/2 Ts nellik
  • 4 egg
  • 1/2 Ts salt
  • 3 dl nøytral olje
  • 9 dl finraspa gulrøtter
  • Finraspa skall av 1/2 appelsin

Bland det tørre og bland inn resten og stek i rund form på 26 cm og steik 180 grader i ca 45 min

Når kaka er kald lag små hull i toppen med en liten gaffel og dynk med 1/2 appelsin

Krem

Alt må være romtemperert

  • 175 gr filadelfiaost naturell laktosefri visp luftig og tilsett Melange og melis
  • 125 gr melkefri Melange
  • 300 gr melis
  • Skall av halv appelsin og halv sitron
  • Saft av 1/2 sitron og litt saft av appelsin

 

Fiskeburger(laktosefri)

 

Hamburger

Varme nystekte fiskekaker er berre heilt nydeleg. Her serverte eg dei i ei nystekt burgerbrød med kvitløksdressing og lit salat. Burgerbrødet er ikkje glutenfritt.

Fiskekaker
800 gr lyr
500 gr sei
3 egg
6 dl laktosefri melk
4 ss potetmel
2 Ts salt
1-2 Ts muskatblomme
1-2 Ts pepper
Kjør fisk og salt i foodprossesor i 2 min
Bland i resten og kjør i eit minutt

Steik kakene på svak varme til dei er lysebrune og gjennomsteikte