Eg fortsetter å utforske surdeiguniverset dette brødet er ned rug og bygg
DAG 1
Starter
- 1,5 dl starter https://lailasmat.blogg.no/surdeigstarter.html
- 50 gr sikta rugmjøl
- 0,5 dl vatn
Blanda inn rugmjøl og vatn i starteren og lot det stå på benken. Bruk et glass eller skål, dekk med plastfilm og la det stå på benken til det har hevet til dobbel størrelse. Dette tar nokre timer
Deig
- 300 gr Vatn
- 230 gr kveitemjøl
- 140 gr sikta rugmjøl
- 140 gr bygg
La fordeigen stå på benken 3-5 timer. Dekk bolla med plastfilm og eit kjøkkenhåndkle
Når fordeigen har stått å godgjort seg og starteren er dobla i størrelse.
Bland sammen deigen, saltet og surdeigen. Kna den godt i nokre minutter.
Dekk til bolla med plast og eit håndkle.
La deigen kvile i 3-5 timer.
Brett deigen 3-5 ganger med 30-40 min intervall. Ta tak i den ei e sida av deigen og løft den opp og brett den over på andre sida, gjer dette rundt heile deigen. Ha vatn på hendene når du strekker og bretter.
Når deigen har kvilt ferdig skal den være elastisk, nesten litt fettete
Ha godt med mjøl på benken og hell deigen over, la den kvile i 10 min.
Gjer klar ei bolle/korg til å heve deigen i. Ha godt med mjøl i bolla. Legg i deigen og legg eit kjøkkenhåndkle som du har dryssa mjøl på over brødet.
La det heve i kjøleskapet i 17 timer
Dag 2
Ta brødet ut av kjøleskapet, ha litt mjøl på benken og la deigen ligge i 30 min. Form til rundt eller avlangt brød, ha det oppi den forma du skal steike det i og hev videre til neste dag
Dag 3
Steik i 30 min på 240 grader. Senk til 230 grader, steik videre i ca 35 min. Brødet er ferdig når det kjem ein hul lyd når du banker på brødet. Skorpa skal være sprø. Stikk inn termometer, det skal vise 97-98 grader når brødet er ferdig.