Her kjem mitt andre forsøk på surdeigsbrød. Her er det med rug og fibra og sikta kveitemjøl.
DAG 1
Starter
- 1,5 dl starter https://lailasmat.blogg.no/surdeigstarter.html
- 50 gr sikta rugmjøl
- 0,5 dl vatn
Blanda inn rugmjøl og vatn i starteren og lot det stå på benken. Bruk et glass eller skål(natta over)dekk med plastfilm
Deig
- 280 gr Vatn
- 230 gr kveitemjøl
- 140 gr sikta rugmjøl
- 140 gr fibramjøl
La fordeigen stå på benken natta over. Dekk bolla med plastfilm og eit kjøkkenhåndkle
DAG 2
Bland sammen deigen og surdeigen på morgonen. Kna den godt i nokre minutter.
Dekk til bolla med plast og eit håndkle. La det stå på benken 1 time
Tilsett 10 gr vatn og 8 gr salt. La deigen kvile i 3-5 timer.
Brett deigen 3-5 ganger med 30-40 min intervall. Ta tak i den ei e sida av deigen og løft den opp og brett den over på andre sida, gjer dette rundt heile deigen. Ha vatn på hendene når du strekker og bretter.
Når deigen har kvilt ferdig skal den være elastisk, nesten litt fettete
Ha godt med mjøl på benken og hell deigen over, la den kvile i 10 min. Deigen var ganske mjuk så bretta inn litt meir kveitemjøl før kviling av deigen. 1-2 dl ca.
Gjer klar ei bolle/korg til å heve deigen i. Ha godt med mjøl i bolla. Legg i deigen og legg eit kjøkkenhåndkle som du har dryssa mjøl på over brødet.
La det heve i ca tre timer. Ha brødet opp i ei form og dekk til med eit håndkle og sett i kjøleskapet til neste dag. Stod 12 timar
Dag 3
Ta brødet ut av kjøleskapet og la det heve i 2 timer på kjøkkenbenken.
Sett ovnen på 240 grader midt i ovnen.
Sett ei skål med vatn inn i ovnen for å skape damp, dette gir sprøere skorpe på brødet.
Steik i 30 min på 240 grader. Senk til 230 grader, steik videre i ca 35 min. Brødet er ferdig når det kjem ein hul lyd når du banker på brødet. Skorpa skal være sprø.
Off, det var mye arbeid for brød… jeg kjøper et fantastisk godt rugbrød på rema, er det beste ever…, men all honnør til deg som baker eget!
Det er litt arbeid men eg synest det er kjekt å utforske nye ting innen matlaging 😂😇